YliopistoAalto-yliopisto

Aalto-yliopiston neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos (NBE) yhdistää systeemisen ja kognitiivisen neurotieteen biofysiikkaan ja lääketieteelliseen tekniikkaan. Tutkimusaiheet ulottuvat molekyyli- ja solutasolta aivokuvantamiseen ja käyttäytymistutkimukseen. Kehitämme uusia teknologioita neurotieteen tutkimusta sekä diagnostisia ja terapeuttisia sovelluksia varten. Tutkimus pyrkii terveyttä ja hyvinvointia edistäviin innovaatioihin ja teknologisiin läpimurtoihin.

Yhteensä viisi laitoksen tutkijaa on saanut Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) rahoituksen, mukaan lukien 10M€ Synergy Grant ConnectToBrain -hankkeelle.

Tutkimuslaitteisto

Laitoksella on käytössä magneettikuvaus (MRI), magnetoenkefalografia (MEG), elektroenkefalografia (EEG), transkraniaalinen magneettistimulaatio (TMS), lähi-infrapunaspektroskopia (NIRS), ultraääni, silmänliikemittaus ja lämpökamera. Solu- ja molekyylitason tutkimuksessa käytetään edistyneitä sähköfysiologisia menetelmiä ja rakennetaan DNA-origameja.

Laitoksen nykyiset ja entiset työntekijät ovat menestyksekkäästi kaupallistaneet huipputeknologioita: MEG-teknologiasta syntyi tutkimustyön seurauksena korkean teknologian vientiyritys Neuromag vuonna 1989 (nykyisin MEGIN) ja TMS-teknologia johti Nexstim-yrityksen perustamiseen vuonna 2000.

Kumpikin yritys toimii yhteistyössä laitoksen ja Helsingin yliopistollisessa sairaalassa sijaitsevan BioMag-laboratorion kanssa.