YliopistoÅbo Akademi

Åbo Akademi on noin 7 000 opiskelijan ja 1 100 työntekijän ruotsinkielinen yliopisto.

Neurotieteet ovat vahvimmin edustettuina kahden tutkimusryhmän työssä: tutkimusjohtaja Eleanor Coffeyn johtamassa Kinase Function in Brain -ryhmässä Turun biotekniikan keskuksessa ja professori Matti Laineen johtamassa BrainTrain-projektissa Åbo Akademin psykologian yksikössä.

Coffeyn tutkimusryhmän johtama Marie Curie Initial opetusverkosto Brain Imaging Return to Health (r’BIRTH) yhdistää yhdeksän tutkimusorganisaatiota ympäri Eurooppaa. Konsortio tutkii neurogeneesiä, synaptista plastisuutta ja aivojen rakennemuutoksia masennus- ja ahdistushäiriöissä korkearesoluutiokuvauksella ja proteomiikalla.

Työhön liittyy myös optogeneettisten työkalujen kehittämistä. Lisäksi, ryhmä tutkii Suomen Akatemian rahoittamana psykiatristen sairauksien taustalla olevat aivopiirit käyttäen kuitufotometriaa (eng. fiberphotometry), sekä etsii Parkinsonin taudin taustalla olevia mekanismeja ja biomarkkereita Michael J Fox Foundationin ja Business Finlandin rahoittamana.

BrainTrain on yksi Åbo Akademin neljästä sisäisestä kärkitutkimushankkeesta, joita rahoittaa Åbo Akademin Säätiö. Hankkeessa tutkitaan työmuistia sekä sen harjoittelun kognitiivisia ja neurologisia mekanismeja. Tämän lisäksi selvitetään toiminnanohjauksen mentaalista rakennetta sekä kaksikielisyyden ja toiminnanohjauksen välisiä yhteyksiä.

Tutkimuksen kohokohtia

Coffeyn tutkimusryhmän tutkimuksesta

Lue lisää

Coffeyn tutkimusryhmän tutkimuksesta

Coffey: https://www.abo.fi/?p=42766&preview=true

Sulje

Laineen tutkimusryhmän tutkimuksesta

Lue lisää

Laineen tutkimusryhmän tutkimuksesta

http://mfaa.abo.fi/article/cognitive-f%E2%80%8Aitness/ (vanhat ja periaatteessa kuopatut
sivut, typo otsikossa) sekä vähän uudempi ja lyhyempi juttu: https://www.abo.fi/en/news/the-
outcomes-of-a-month-long-memory-training-can-be-achieved-in-30-minutes-if-the-strategy-is-
right/

Sulje

Yhteystiedot

Eleanor Coffey

  • eleanor.coffey@abo.fi
  • +358 40 182 2424

Matti Laine

  • matti.laine@abo.fi
  • +358 46 921 9168