Hankkeet
Kansallisen neurokeskuksen toimintaa vahvistetaan paikallisilla hankkeilla. Hanketoiminnan avulla pääsemme tutustumaan alueen erityispiirteisiin syvällisemmin, sekä toimimaan alueella konkreettisesti. Alueellisen hanketoiminnan tavoitteena on kehittää kohdennetusti kyseisen alueen tarpeita ja vahvuuksia osana kansallista kokonaisuutta. Hankeet tukevat Kansallisen neurokeskuksen pitkän aikavälin strategista toimintaan ja mahdollistavat näin esimerkiksi palvelumallien pilotoinnin. Hankkeista saatu kokemus ja konkreettiset tuotokset pyritään laajentamaan kansallista verkostoa hyödyttäväksi toiminnaksi ja malleiksi. Hankkeet toteutetaan yhteistyössä paikallisten organisaatioiden kanssa, mikä jo osaltaan tiivistää alueen toimijoiden yhteistyötä sekä vuoropuhelua.
e-Fingers virtuaalinen fasilitaattori yksilöllisen aivoterveyden edistämiseksi ja dementian ehkäisyksi
Business Finlandin rahoittaman Co-creation –projektin kesto on 1.6.2022 – 31.3.2023. Kansallinen Neurokeskus vastaa hankkeen valmisteluvaiheen koordinoinnista, päätoteuttajana on Itä-Suomen yliopisto. Co-creation-vaiheessa luodaan tutkimuksessa ja innovaatioiden kehittämisessä tarvittava tutkimus- ja yritysyhteistyöverkosto. Tämän projektin, e-FINGERS, tavoitteena on olla virtuaalinen fasilitaattori yksilöllisen aivoterveyden edistämiseksi ja dementian ehkäisyksi.
Kestävä aivoterveys -hanke
Kestävä Aivoterveys-hanketta tukee Sosiaali- ja terveysministeriö, Euroopan sosiaalirahaston Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Hankkeen kesto on 1.3.2020 – 31.8.2023 ja sen päätoteuttaja on Tampereen Ammattikorkeakoulu Oy. Osatoteuttajina hankkeessa ovat Oulun ammattikorkeakoulu Oy, Tampereen yliopisto ja Pirkanmaan Sairaanhoitopiirin kuntayhtymä/Tays Käyttäytymisneurologian tutkimusyksikkö. Hankkeen asiantuntijaroolissa toimivat Kansallinen Neurokeskus, sekä työhyvinvoinnin asiantuntijana työterveystoimijat Pirte ja Mehiläinen. Yhteistyökumppaninamme on Ruissalon kuntoutuskeskus.
Kestävä aivoterveys -hankkeen tavoitteena on perehtyä aivokuormitukseen työelämässä ja kehittää toimintatapoja ja työvälineitä työntekijöiden aivoterveyden ja työhyvinvoinnin sekä organisaatioiden tuloksellisuuden edistämiseksi. Hankkeessa perehdytään kognitiiviseen-, informaatio- ja affektiiviseen ergonomiaan sekä itsensä johtamiseen. Lisäksi tunnistetaan eettiseen kuormitukseen vaikuttavia tekijöitä ja kehitetään työvälineitä näiden kuormitustekijöiden käsittelemiseksi. Hanke toimii valtakunnallisesti ja hankkeen kohderyhmiä ovat peruskoulun opettajat, sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset sekä IT-alan asiantuntijat.
Kestävä aivoterveys -hankkeen verkkosivut
Tutustu hankkeen kuvaukseen Rakennerahastotietopalvelun sivuilla
Neuro-Innovation tohtoriohjelma
Neuro-Innovation on EU Horizon 2020 MSCA rahoituksen (Marie Skłodowska-Curie liikkuvuus- ja koulutusohjelmien yhteisrahoitus (COFUND)) saanut nelivuotinen aivoterveyden tutkimusta ja innovaatioita kehittävä tohtoriohjelma Itä-Suomen yliopistossa. Ohjelman kesto on 01.05.2021 – 30.04.2026.
Monialaiseen ja poikkitieteelliseen tohtoriohjelmaan valitaan 14 motivoitunutta varhaisen vaiheen tutkijaa (ESF). Tohtoriohjelmassa neurotiede yhdistetään johtamiseen, yhteiskuntatieteisiin, lakiin, tietojenkäsittelyyn ja sovellettuun fysiikkaan.
Personalized medicine approach for novel microglia-associated genetic variants in Alzheimer’s disease (PMG-AD)
Personalized medicine approach for novel microglia-associated genetic variants in Alzheimer’s disease (PMG-AD) on EU JPND rahoitteinen projekti, jonka kesto on 2020-2022. Koordinaattorina toimii Itä-Suomen yliopisto ja hankkeen partnerit ovat Ludwig-Maximilians University Munich, Helsingin yliopisto, INSERM UMR 1167, Institut Pasteur de Lille ja Technical University of Munich.
Tavoitteena on löytää uusia tautimekanismeja sekä ennakoivia biomarkkereita Alzheimerin tautiin.
PMG-AD -projektiPohjois-Savon Kuntoutuspalveluiden Osaamis- ja Liiketoimintaverkosto (KUNTOS)
KUNTOS-hanketta Pohjois-Savossa rahoittaa Etelä-Savon Ely-keskus Euroopan sosiaalirahastosta (ESR). Hankkeen kesto on 1.9.2020 – 31.5.2023 ja sen päätoteuttaja on Live-säätiö. Osatoteuttajia ovat Savonia-ammattikorkeakoulu, Savon ammattiopisto (Savon koulutuskuntayhtymä) ja Kuopion liikuntalääketieteen tutkimuslaitos (KuLTu). Hankkeen asiantuntijaroolissa toimivat Kuopion yliopistollinen sairaala (KYS), Kansallinen neurokeskus, Talentree, Aducate sekä Tukipilari.
Pohjois-Savon alueelle halutaan tuottaa vaikuttava kuntoutuspalvelujen toimintamalli ja -verkosto koulutusosaamisen edistämiseksi. Hankkeessa kehitettävä asiakaslähtöinen ja digitaalinen toimintamalli vastaa Pohjois-Savon alueella kriittisiin palvelujen, resurssien ja asiakkaiden saavutettavuuden haasteisiin. Tämän mallin tavoite on tuoda Pohjois-Savon alueelle paljon kaivattuja osaavia sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Lisäksi malli vahvistaa alueen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden kilpailukykyä, parantaa alueellista näkyvyyttä, luo vaikuttavan verkoston kuntoutusosaamisen jakamiseksi, koordinoi ja kehittää kuntoutuksen state-of-art-osaamisen koulutustoimintamalleja, -liiketoimintamalleja, työkaluja sekä menetelmiä. Lisäksi hanke parantaa läpinäkyvyyttä kuntoutusalan palveluihin ja niiden tuottajiin sekä helpottaa asiakasohjausta.
Tutustu hankkeen kuvaukseen Rakennerahastotietopalvelun sivuillaTietoon pohjautuva jaettu päätöksenteko terveydenhuollossa (PROSHADE)
Tietoon pohjautuva jaettu päätöksenteko terveydenhuollossa (PROSHADE) -hanketta rahoittaa Suomen akatemian yhteydessä toimiva Strateginen tutkimusneuvosto (STN). Hankkeen kesto on 1.10.2020 – 30.09.2026. Hanke on osa STN:n LITERACY tutkimusohjelmaa, jossa pohditaan kuinka tietoa voidaan käyttää kriittisesti ja rakentavasti yksilöiden ja yhteiskunnallisen päätöksenteon ja toiminnan tukena.
PROSHADE-tutkimuskonsortiossa kehitetään taloudellisen ja vaikuttavuustiedon sekä potilaiden tuottaman tiedon käyttöä päätöksenteossa. Jaetun päätöksenteon käytäntöjä terveydenhuollon organisaatioissa ja potilaiden hoitopäätöksissä tutkitaan ja arvioidaan hankkeessa.
PROSHADE-tutkimuskonsortioon kuuluvat Itä-Suomen yliopiston lisäksi Tampereen yliopisto, Oulun yliopisto sekä Suomalainen Lääkäriseura Duodecim. Kansallinen Neurokeskus toimii hankkeessa yhteistyökumppanina.
PROSHADE -hankeKansallinen neurokeskus – osaamiskeskittymän kehittäminen Pohjois-Savon alueella (Päättynyt)
Osaamiskeskittymän kehittämistä Pohjois-Savon alueella tukee Pohjois-Savon liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen toimintakausi oli 1.1.2019 – 31.12.2021 ja sen toteuttajaorganisaatioina olivat Itä-Suomen yliopisto, Kuopion yliopistollinen sairaala ja Savonia ammattikorkeakoulu.
Tämän hankkeen tavoitteena oli Kansallisen neurokeskuksen toimintaa tukevan ja hyödyntävän osaamiskeskittymän kehittäminen Pohjois-Savon alueelle. Hankkeen avulla pilotoitiin toimintamalleja, jotka voidaan ottaa käyttöön osana Kansallisen neurokeskuksen valtakunnallista toimintaa.
Tutustu hankkeen kuvaukseen Rakennerahastotietopalvelun sivuillaHelsinki Network Brain & Mind (Päättynyt)
Osaamiskeskittymän kehittämistä Uudenmaan alueella tukee Uudenmaan liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR). Hankkeen toimintakausi on 1.9.2019 – 31.12.2021 ja sen toteuttajaorganisaatioina ovat Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.
Hankkeessa rakennetaan pääkaupunkiseudulle verkostomainen keskittymä, joka edistää yhteistyötä neurotieteen perustutkimuksen, kliinisen tutkimuksen, neuroteknologian tutkimuksen ja kehitystyön sekä kaupallistamishankkeiden välillä. Tavoitteena on rakentaa alustoja ja työkaluja tutkimustulosten sekä potilasdatan tehokkaampaan hyödyntämiseen. Hanke toimii yhteistyössä Kansallisen neurokeskuksen kanssa, ja siitä tulee Kansallisen neurokeskuksen perustamisen jälkeen pääkaupunkiseudun paikallinen keskus.
Tutustu hankkeen kuvaukseen Rakennerahastotietopalvelun sivuilla