Oululainen Finnadvance kehittää lääkkeiden kehitysalustaksi sopivaa organ-on-chip-laitetta. Apuna yrityksen kasvupolulla ovat olleet myös Kansallisen neurokeskuksen asiantuntijat.
Organ-on-chip on elegantti bioteknologian laite, jossa aidoista ihmissoluista voidaan kasvattaa eri elimien kudoksia muistuttavia rakenteita mikrofluidistiikaksi kutsutulla teknologialla. Luottokortin kokoisella sirulla soluja voidaan ruokkia verta vastaavalla ravintoliuoksella ja luoda näin olosuhteet eri elimiä imitoivien kudosten kasvulle. Finnadvance on mukana ratkaisullaan viidessä eri projektissa, joissa organ-on-a-chipin avulla tutkitaan neurologisten tautien lääkitysmahdollisuuksia.
”Luomme tässä uudentyyppistä alustaa lääketutkimukselle”, luonnehtii Finnadvancen perustaja, intialaislähtöinen Prateek Singh. ”Kun potilailta otetaan näytteitä ja potilassoluja kasvatetaan siruilla, pystytään luomaan ihmiskehoa vastaavat testausolosuhteet ja tutkimaan potilaan sairautta solutasolla.”
Kun tutkimuksessa käytetään aitoa ihmisperäistä materiaalia, voidaan vähentää eläinkokeiden käyttöä ja saada samalla tarkempia tuloksia.
Finnadvance tiiviissä yhteistyössä Kuopion neurokeskuksen kanssa
Suomessa insinööriosaaminen ja neurotieteiden akateeminen tutkimus ovat huipputasolla, mutta ne ovat kovin erillään ja kaukana toisistaan. Kuitenkin näiden kahden osaamisalueen yhdistäminen on edellytys monien ratkaisujen syntymiselle.
”On hienoa, että on olemassa Kansallisen neurokeskuksen kaltainen taho, joka fasilitoi eri alojen osaajien yhteen saattamista”, Prateek kiittää.
”Minulla on Suomessa pitkäjänteiset intressit. Finnadvance tekee tiivistä yhteistyötä neurokeskuksen kanssa, jolla on valtavasti neurologisen alan kompetenssia. Me voimme tuoda kuvioon insinööriosaamisemme ja luoda uusia innovaatioita yhdistämällä nämä kaksi osaamisaluetta. Finnadvancen tutkimuskehitystoiminnalle olisikin todella hedelmällistä saada oma laboratoriopiste Kuopioon”, Prateek kaavailee.
Kansallinen neurokeskus on auttanut Finnadvancea luomaan yhteyksiä erilaisiin tahoihin: kliinisiin tutkijoihin, rahoittajiin ja esimerkiksi potilasjärjestöihin ja muihin alan organisaatioihin.
”Finnadvancen auttaminen on ollut todella palkitsevaa. Prateekin ratkaisu on kiinnostava ja tutkimuslähtöinen, ja on mielenkiintoista nähdä, miten tästä ratkaisusta saadaan lopulta suuria yrityksiä kiinnostavaa liiketoimintaa”, sanoo Prateekin yhteyshenkilönä toiminut TKI-asiantuntija Jukka Kähkönen Savoniasta.
Finnadvancen organ-on-chip-alustoja käytetään Suomen Akatemian rahoittamassa COVID19-tutkimuksessa, verisuoniepämuodostumia tutkivassa VACURE EU -projektissa ja Business Finlandin rahoittamassa nanobiomateriaalien terapeuttisia mahdollisuuksia selvittävässä yhteishankkeessa. Finnadvance on saanut merkittävän, n. 500 000 euron sijoituksen pääomasijoitusyhtiö Voima Venturesilta ja enkelisijoittajilta.