Suomalainen epilepsiatutkimus ruokkii kansainvälistä yhteistyötä

Suomalainen epilepsiatutkimus ruokkii kansainvälistä yhteistyötä

Suomen Epilepsiaseuran, Suomen Epilepsialiiton ja Epilepsiatutkimussäätiön kunniapuheenjohtaja, emeritusprofessori Matti Sillanpäällä on ollut pitkä ja ansioitunut ura lääkärinä, lasten neurologina, opettajana ja tutkijana. Hänet tunnustetaan yhdeksi maailman vaikutusvaltaisimmista lasten neurologeista (Stephen Ashwal 2021: ”Lasten neurologia: sen alkuperä, perustajat, kasvu ja evoluutio”).

Suomi tunnetaan maailmanlaajuisesti maana, jolla on laadukasta epilepsiatutkimusta. Sillanpää on toiminut monissa kansainvälisissä tiede- ja potilasjärjestöissä, kuten International League of Epilepsy (ILAE) ja International Bureau of Epilepsy (IBE). Hänen keskeisiä kansainvälisiä tutkimusyhteistyökumppaneitaan ovat Albert Einstein College of Medicine (NY), University of Wisconsin-MadisonColumbia University Yhdysvalloissa ja Dalhousie University Kanadassa.

Sillanpään uran tärkein tutkimushanke on The Epilepsy Long-Term Monitoring Project (EPILAD, nyt Turku-Adult-Childhood-Onset-Epilepsy-TACOE-project). Sillanpää on seurannut 60 vuoden ajan epilepsiaa sairastavia lapsia väestöpohjaisessa kohortissa. Tämän ainutlaatuisen monitieteisen seurantatutkimuksen viimeisin raportti julkaistiin äskettäin.

”TACOE-hankkeen uusimmat tulokset julkaistiin joulukuussa 2021. Tulokset viittaavat siihen, että lapsuudessa alkava epilepsia voi nopeuttaa aivojen ikääntymisprosesseja. Tutkimus valittiin yhdeksi kuudesta vaikutusvaltaisimmasta julkaisusta vuonna 2021 epilepsiatutkimuksen alalla”, kuvailee Turun Brain & Mind kehittämispäällikkö Saija Tarron haastattelema professori Sillanpää.

”Matti Sillanpään työ on vaikuttanut epilepsiapotilaiden asemaan ja parantanut heidän mahdollisuuksiaan elää hyvää elämää. Ainutlaatuisella elinikäisellä työllään ja maailmanlaajuisella yhteistyöllään hän on osoittanut, että epilepsiaa sairastavien on tärkeää toimia kohtauksettomuuden saavuttamiseksi. On myös tärkeää, että hekin kiinnittävät huomiota terveiden aivojen ja kognitiivisen ikääntymisen riski- ja sopeutumistekijöihin, joihin kuuluvat terveellinen ruokavalio, liikunta ja sosiaalista toiminta”, sanoo professori Reetta Kälviäinen Itä-Suomen yliopistosta, Kuopion yliopistollisen sairaalan Kuopion epilepsiakeskuksen johtaja ja Kansallisen Neurokeskuksen johtoryhmän puheenjohtaja. Professori Kälviäinen toimii  EpiCARE -verkoston ohjausryhmässä sekä puheenjohtajana European Academy of Neurology tieteellisessä paneelissa.

”Kansallisen Neurokeskuksen ja Brain & Mind -verkoston tarkoituksena on vahvistaa suomalaisen aivoterveystutkimuksen kansainvälistä yhteistyötä ja näkyvyyttä. Matti Sillanpää on suuri inspiraatio meille kaikille”, Professori Kälviäinen tiivistää.

Kansainvälinen epilepsiapäivä on maailmanlaajuinen tapahtuma, jota vietetään vuosittain helmikuun 2. maanantaina. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta epilepsiasta ympäri maailmaa. Päivä tuo esiin epilepsiaa sairastavien ihmisten, heidän perheidensä ja hoitajiensa ongelmia maailmanlaajuisesti.

Katso myös: ESITTELYSSÄ LASTENNEUROLOGIAN EMERITUSPROFESSORI JA EPILEPSIALIITON KUNNIAPUHEENJOHTAJA, MATTI SILLANPÄÄ https://turku.neurocenterfinland.fi/esittelyssa-lastenneurologian-emeritusprofessori-ja-epilepsialiiton-kunniapuheenjohtaja-matti-sillanpaa/

https://cms.aesnet.org/abstractslisting/brain-aging-in-childhood-onset-epilepsy–a-prospective-population-based-study