Satu Palva nimitetty Kansallisen Neurokeskuksen johtoryhmän puheenjohtajaksi

Satu Palva nimitetty Kansallisen Neurokeskuksen johtoryhmän puheenjohtajaksi

Professori Satu Palva on nimitetty Kansallisen neurokeskuksen johtoryhmän puheenjohtajaksi 1.1.2025 alkaen. Palva seuraa tehtävässään professori Hasse Karlssonia, joka on johtanut keskuksen toimintaa vuodesta 2023.  

Palva on toiminut Helsingin yliopiston Elämäntieteiden Instituutissa (HiLIFE) Neurotieteen tutkimuskeskuksen johtajana helmikuusta 2024 alkaen. Hän on tehnyt pitkän uran tutkimuskeskuksessa johtaen kansainvälisesti tunnettua systeemiseen ja kognitiiviseen neurotieteeseen keskittyvää tutkimusryhmää. Syksyllä 2024 Palva toimi lyhyesti kognitiivisen psykologian professorina Oulun yliopistossa. Suomen lisäksi Palva on toiminut magnetoenkefalografian professorina Glasgow’n yliopistossa Skotlannissa vuodesta 2018.  

 

Aivojen toiminnan ymmärtämisen eturintamassa  

Satu Palva on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta ihmisaivojen systeemitasojen mekanismien ymmärtämiseksi magnetoenkefalografialla (MEG). Tämä aivokuvantamisen menetelmä mahdollistaa aivosairauksien ja kognitiivisten toimintojen hermostollisen perustan tutkimuksen.  

Palvan tutkimuksen keskiössä ovat aivorytmit – oskillaatiot – joiden muodostamien toiminnallisten verkostojen kompleksista dynamiikkaa sekä merkitystä tiedonkäsittelylle ja kognitiivisille toiminnoille. Hän on tutkinut niitä yhdistämällä uusilla tavoilla biologisiin mekanismien perustuvaa ymmärrystä laskennallisiin menetelmiin ja kognitiivisiin toimintoihin sekä käyttäytymiseen.  

 

Translationaalinen tutkimus ja yksilölliset hoitomallit  

Palvan tutkimuksessa on suuri translationaalinen potentiaali, sillä luotujen menetelmien ja osaamisen avulla kehitetään aivosairauksien luokittelumalleja ja hoitovaste-ennustemalleja. Yksi keskeinen tavoite on kehittää aivojen verkostotason muutoksiin perustuvia luokittelumittareita, jotka tunnistavat aivosairauksien biotyyppejä eli hermostollisia mekanismeja samankaltaisten oireiden taustalla. 

”Aivoterveydessä ja aivosairauksissa on tärkeää ymmärtää biologisiin mekanismeihin perustuvia systeemitason periaatteita, sillä tämä lähestymistapa avaa uusia mahdollisuuksia uusien biomarkkereiden ja yksilöllisten aivosairauksien alatyyppien löytämiseen sekä uusien vaikuttavampien hoitomuotojen kehittämiseen”, Palva toteaa. 

Kyseistä tutkimusta on tehty kansainvälissä EU Horizon 2020- sekä Wellcome Leap MPSYCH – konsortiossa sekä kansallisesti Business Finlandin rahoittamana.  

 

Kansallinen Neurokeskus, yhteistyön vahvistaminen ja tulevaisuuden näkymät 

Kansallisen Neurokeskuksen toiminnan tarkoituksena on kokonaisvaltainen aivoterveyden edistäminen Suomessa. Aivoterveys on kansallinen pääomamme, joka mahdollistaa yksilön voimavarojen täyden hyödyntämisen koko elämänkaaren aikana.  Vastaavasti aivosairaudet muodostavat yhden merkittävimmistä terveydenhuollon ja kansantalouden haasteista Suomessa. 

 Yhtenä tärkeimmistä Kansallisen Neurokeskuksen tavoitteista on luoda edellytyksiä translationaaliselle tutkimukselle, ja lisätä sekä alueiden välistä että yritysyhteistyötä uusien innovatiivisten ja vaikuttavien projektien mahdollistamiseksi.  

 ”Tarvitsemme sujuvampaa yhteistyötä perus- ja kliinisen tutkimuksen välillä, sekä ihmisten ja eläinmallien välillä. Kansallinen Neurokeskus voi toimia tässä keskeisenä fasilitoijana.” Palva kertoo. 

Keskeisenä tavoitteena on myös ministeriön rahoittama Yksilöllisen Lääketieteen pilottiohjelma, jossa pyritään vahvistamaan yhteistyötä Kansallisen Syöpäkeskuksen ja Biopankkien kanssa. Uudet yksilölliset hoitomuodot voisivat parantaa hoitojen vaikuttavuutta ja siten johtaa merkittäviin yhteiskunnallisiin kustannussäästöihin.  

“Haluamme lisätä yhteiskunnallista keskustelua tutkimukseen perustuen sekä aivoterveydestä että uusien yksilöllisten aivosairauksien hoitomuotojen edistämisestä, ja niiden merkityksestä niin yksilön kuin yhteiskunnankin näkökulmasta,” Palva toteaa. 

 

Lisätietoja: 

Professori Satu Palva, Kansallisen Neurokeskuksen johtoryhmän puheenjohtaja, Helsingin yliopisto 

Eero Rissanen, Kansallisen Neurokeskuksen johtaja

Kaisa Unkila, Kansallisen Neurokeskuksen palvelupäällikkö